Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2010 15:50 - Генномодифицираните организми - истинска опасност или много шум за... нещо
Автор: rtvc Категория: Новини   
Прочетен: 1125 Коментари: 2 Гласове:
0



Колко пъти, когато влезете в магазина да пазарувате набързо, четете написаното върху етикетите на това, което купувате? Колко пъти се питате защо на пазарите вече няма сезони и откъде идват до нашите географски ширини, например, ягодите, как са пораснали и какво ги е запазило толкова свежи и привлекателни /но не на вкус/? А когато сядате с приятна компания в ресторант, не вярвам първата ви мисъл е дали зад кулинарното изкушение не се крие генномодифицирана храна? Днес говорим повече отвсякога за ГМО. Защото в Парламента трябва да приемат Закон, който да легитимира за пореден път България като държава от Европейския съюз. А всъщност ГМО нова заплаха ли са или отдавна сме се запознали с тях без да подозираме? И ако темата вече се отдалечава от водещите новини, изместена от изненадите на зимата, поредното убийство или друга медийна кампания, тя не става по-малко тревожна, важна и заслужаваща вниманието ни. Затова продължаваме да я следим в „Тема от седмицата” в петък, на 12-ти февруари. Очаквайте в студиото на БНТ Север специалисти, към които можете да адресирате вашите коментари или да зададете въпроси ТУК.


Тагове:   Много,   опасност,


Гласувай:
0



1. анонимен - ГМО или направо ГМХ /храни/
11.02.2010 21:02
Етикетите - т.е. зад етикетите с възможно най-ситните букви, които не се четат без очила от най-любопитните, а тези които могат и без очила не се интересуват от тази тема. А и никой не очаква да пише и намек за ГМО, само букви от азбуката и цифри! И още другият месец ще се появи новият ЕС символ зеленото листо със звезди за биопродукти като имитация и симулация така характерни за целият ни обществено-политически и бизнес климат.
Тези т.н. ГМО а за населението вече Храни са по-опасни ДЪЛГОСРОЧНО т.е. за следващите поколения отколкото тютюнопушенето и наркотиците в момента. Отново опити от миналото да победим природата, но сега с комерсиални и финансови цели. Убеден съм, без явни доказателства, иначе нямаше да има този дебат, че и досега има "реколти" от ГМО които са част от "хранителни добавки" към хранителните продукти така и нашата природа като цяло защото за тях няма граници на разпростронение и прилагане със някакви закони. Самият термин "генно-модифицирани" е в противоречие със здравият разум и мненията на компетентните специалисти. ГМО са "внендрени" от вече 20ина години в страни от Африка, азиатският субконтинент, сигурно и в някои "гладни" страни от Латинска Америка. И да престанем да се оправдаваме за всичко с регламенти и изисквания на ЕС, което е пълна демагогия и четене на евангелието като дявола.
цитирай
2. анонимен - РРашков - продължение от по-горе
11.02.2010 21:31
Използването и прилагането на генното инженерство върху човеш. ДНК и Геном според прогнозите ще въздейства негативно и опасно и на репродуктивното здраве.
И в потвърждение на горенаписаното за ЕС - единствено царевица генномодифицирана на Monsanto MON810 е била отглеждана експериментално в Европа, но от 2008г. вече е забранена както и др.ГМО във Франция,Германия,Австрия,Унгария,Гърция и т.н.- е къде сме ние и какъв е интереса и изгодата от отглеждането на ГМО, само да угодим ли, освен това няма никаква гаранция,че без да ги отглеждаме не внасяме генномодифицирани храни, вкл. и такива за добитъка- явно пак ще ни вземат за добитък!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rtvc
Категория: Новини
Прочетен: 21537
Постинги: 6
Коментари: 11
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930